Asigurare Casco


Polita CASCO  este asigurarea facultativa a autoturismului impotriva avariilor accidentale si a furtului. CASCO  nu tine loc de asigurare obligatorie RCA.
De regula, asigurarea CASCO  se ofera doar masinilor cu vârste între 0 si 8 ani (majoritatea asiguratorilor), 0 si 12 ani (anumiti asiguratori) sau masinilor de colecție.
Cu foarte putine exceptii, politele CASCO  asigura doar autoturismele inmatriculate legal in Romania (temporar, permanent sau pe termen limitat – leasing). Radierea masinii sau expirarea inmatricularii determina automat incetarea acoperirii CASCO  si terminarea anticipata a politei, chiar daca termenul inscris de valabilitate al politei nu a fost atins. Pentru asigurarea masinii dupa acest moment, exista alte tipuri de asigurari speciale.
Masina se asigura la o valoare cat mai apropiata de cea reala. Valoarea este stabilita de asigurator astfel:

  • se stabileste valoarea de nou a masinii (cat a valorat respectiva masina cand avea 0 km la bord): pe baza facturii de achizitie de nou sau pe baza valorii de catalog (Schwacke, Eurotax, Apia)
  • la valoarea de nou se aplica o uzura, pe baza unui tabel propriu fiecarui asigurator, in functie de varsta masinii (calculata de la data fabricatiei), ce se scade din valoarea de nou, obtinand-se valoarea ramasa (valoarea la zi) a masinii
  • optional, se adauga valoarea dotarilor suplimentare, obtinand-se suma asigurata (SA).

La inscrierea dotarilor masinii în polita, orice nu este in dotarea standard a masinii (cea de pe cataloagele producatorului) si nu e trecut in polita nu e asigurat.

Ce riscuri acopera CASCO ?
CASCO  acopera doar daunele produse la autoturismul asigurat, atata timp cat acest autoturism este inscris legal in circulatie (inmatriculat provizoriu sau definitiv) si apartine proprietarului inscris in polita de asigurare (radierea masinii determina incetarea automata a politei CASCO , cu exceptia radierilor la sfarsitul contractelor de leasing).
Obligatia legala a unui asigurator CASCO  este ca,in urma unui eveniment asigurat, sa plateasca readucerea autoturismului asigurat in starea dinaintea producerii evenimentului, prin reparare sau inlocuire.

Riscurile asigurate se impart in 4 mari categorii:

    • avarie partiala (accident in trafic, indiferent de cine este vinovat; avarie in parcare cu autor cunoscut/ necunoscut) = avarie a carei reparatie nu costa mai mult decat un plafon stabilit de asigurator (de regula 75-80% din SA).
    • avarie totala (situatia de avarie totala se stabileste de catre asigurator pe baza unui deviz de reparatie sau a unui memoriu tehnic din care reiese ca masina nu mai poate fi adusa in parametrii de siguranta specificati de producator, ambele documente se intocmesc de catre service specializat si autorizat RAR).
    • furt partial (furtul unor parti din masina, incluşiv roata de rezerva; tot la aceasta situatie se includ si avariile produse masinii de catre hot: geam spart, bord deteriorat, chiar si in cazurile de tentativa de furt)
  • furtul total (disparitia totala a masinii)

Ce riscuri NU acoperă CASCO ?
Situatiile difera de la asigurator la asigurator, dar in majoritatea cazurilor nu se acopera daunele rezultate din urmatoarele situatii:

    • atunci când soferul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a conduce (fara permis sau cu permisul suspendat, sub influenta alcoolului sau a drogurilor etc)
    • atunci cand masina nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a circula (ITP lipsa, avarii anterioare serioase si in masura in care ele pot fi dovedite de catre asigurator etc)
    • atunci cand soferul nu are calitatea fata de proprietar solicitata expres în polita (anumiti asiguratori impun condiții clare, de genul: pot conduce mașina doar angajatii firmei proprietare, sau doar sotul/sotia proprietarului)
    • avarii produse la anvelope, care nu au afectat si jantele
    • avarii produse de rularea cu autovehiculul prin apa (trecerea prin apa, inclusiv balti temporare)
    • avarii produse de stropirea cu substante chimice corozive
    • avarii produse cu buna satiint de catre proprietar sau presupusi ai acestuia
    • avarii produse de catre proprietar sau membrii familiei acestuia, din postura de pasageri sau pietoni, atunci cand masina se afla parcata
  • furtul cu chei potrivite: CASCO  despagubeste doar furtul prin efractie (care prezinta urme de patrundere fortata, de ex: daca este uitata masina descuiata, CASCO  nu despagubeste)

Cum se combină CASCO  cu asigurarea RCA?
Atunci cand masina dvs. este avariata intr-un accident, dar vinovat este alt sofer, va aflati in fata unei alternative:

  • reparati masina pe asigurarea obligatorie RCA a vinovatului;
  • reparati masina pe CASCO -ul dvs.

Trebuie sa stiti insa ca majoritatea asiguratorilor va vor considera intreaga dauna in sarcina dvs. (la calculul primei din anul urmator si in ceea ce priveste reintregirea sumei asigurate), indiferent de suma recuperata de la asiguratorul RCA. Sunt si asiguratori care fac exceptie de la aceasta regula si va vor considera dauna proprie doar partea de suma nerecuperata de la asiguratorul RCA.
Daca veti folosi CASCO  veti beneficia de toate avantajele politei (decontare directa, service-uri mai bune, viteza mai mare de procesare a dosarului).
Daca veti repara pe RCA, trebuie sa va asteptati la urmatoarele:

  • service-urile agreate (cele unde exista decontare directa) sunt ieftine si slab-mediu calitative
  • dosarele de dauna se proceseaza mai greoi decat cele CASCO
  • in cazul în care alegeti sa nu folositi service-urile agreate, va ramane doar optiunea sa va platiti singur reparatia, urmand sa va recuperati partial dauna. Partial, deoarece pe RCA: se tine cont de uzura masinii (în functie de varsta, se aplica un coeficient de reducere asupra sumei despagubite), manopera este despagubita doar la tariful orar mai mic al service-urilor agreate, orice reparatie si consumabile/ accesorii ce nu erau strict necesare nu sunt despagubite (de ex. lichidul din instalatia de racire trebuie recuperat integral in caz de interventie asupra ei si nu va fi despagubit deloc).