Asigurare RCA


Asigurarea de raspundere civila auto – cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din tipurile de asigurari a caror incheiere este obligatorie in Romania.
Toate persoanele fizice sau juridice, detinatoare de autovehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii sunt obligate sa le asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de autovehicule pe teritoriul Romaniei.

Asiguratorul acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund, in baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule, precum si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil.

  • Despagubirile se acorda indiferent de locul in care au fost produse accidentele de autovehicule, atat in timpul mersului, cat si in timpul stationarii.
  • Despagubirile se platesc si pentru pagubele produse de existenta sau functionarea instalatiilor montate pe autovehicule, precum si pentru pagubele produse de remorci ori atase.
  • Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea de bunuri.
 • Despagubirile se acorda si in cazul in care cel care conducea autovehiculul, raspunzator de producerea accidentului este o alta persoana decat asiguratul.

Ce este RCA-ul si ce asigura ?

RCA-ul este asigurarea de raspundere civila auto care acopera doar daunele provocate de catre asiguratul vinovat de producerea unui accident catre o terta parte. RCA nu acorda despagubiri pentru soferul si vehiculul vinovat de producerea accidentului, dar acorda despagubiri pentru vatamari corporale/decese ale pasagerilor din vehicul, in limita numarului de pasageri inscris pe certificatul de înmatriculare si in limita a 5.000.000 euro.

Pentru acoperirea daunelor provocate vehiculului condus de partea vinovata dintr-un accident este necesar sa ai incheiata o polita de asigurare tip Casco  valabila la data producerii evenimentului ca risc asigurat. Iar pentru acoperirea suplimentara a persoanelor este necesar sa ai incheiata o polita de asigurare tip „Accidente persoane” sau, individual polite de asigurare de viata.

Riscurile acoperite de polita RCA sunt urmatoarele:

 1. vatamari corporale si deces in limita a 5.000.000 euro
 2. pagube materiale in limita a 1.000.000 euro
 3. pagube ca si consecinta a imposibilitatii de folosire a vehiculului avariat
 4. daune morale si cheltuieli de judecata a persoanei prejudiciate

Nu se vor acorda despagubiri pe polita RCA pentru:

 1. cazul in care pagubele au fost produse de un autovehicul apartinand aceleiasi persoane
 2. partea de prejudiciu care depaseste suma maxima stabilita prin lege, indiferent de numarul celor pagubiti
 3. prejudicii produse bunurilor transportate (asigurate separat de polita de asigurare “CMR”)
 4. sumele pe care trebuie sa le plateasca soferul vinovat catre proprietarul vehiculului, in cazul in care acesta a fost imprumutat
 5. prejudicii produse in timpul operatiunilor de incarcare si descarcare
 6. prejudicii produse ca urmare a transportului de materiale periculoase
 7. orice pretentii de diminuare a valorii bunurilor dupa reparatie
 8. prejudiciile cauzate prin utilizarea unui vehicul in timpul unui atac terorist sau razboi, daca paguba are directa legatura cu respectivul eveniment
 9. orice prejudicii cauzate daca vinovatul nu face dovada unei polite RCA valabile la data accidentului

Despagubirile se acorda indiferent de locul in care au fost produse accidentele de autovehicule, atat in timpul mersului, cat si în timpul stationarii.

Beneficiarii despagubirilor unei polite RCA sunt :

 • Persoanele aflate in vehiculul vinovat, cu exceptia soferului, chiar daca sunt rude cu acesta;
 • Persoanele aflate in vehiculul nevinovat;
 • Pietonii, biciclistii, carutasii şi ceilalti participanti la trafic vatamati de un vehicul asigurat RCA;
 • Persoanele aflate in incinte, care au suferit vatamari corporale in urma impactului unui vehicul in miscare cu incinta respectiva;
 • Persoanele vatamate corporal de catre un vehicul NEASIGURAT RCA sau care nu a putut a fi identificat întrucat a parasit locul accidentului, prin intermediul Fondului pentru Protectia Victimelor Strazii.
  Insasi persoana vatamata corporal sau familia ei, in cazul  in care aceasta este in incapacitatea de a o face;

In mod automat, la incheierea unei polite RCA, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, se incheie si o polita Carte Verde, care este echivalentul politei RCA atunci cand autovehiculul circula in strainatate.